Központi vezérlőegységek

A FIBARO Központi vezérlőegységek: a FIBARO Home Center 2 és FIBARO Home Center Lite a FIBARO okos otthon rendszer központi agyaként működnek. A szenzoroktól érkező információk itt kerülnek feldolgozásra, majd adott esetben végrehajtandó parancsként futnak ki a vezérlőmodulok felé.

A FIBARO Központi vezérlőegységek azon túl, hogy végrehajtják a beprogramozott parancsokat, az okos otthon energiafogyasztási adatait is összegzik, adatokat listáznak.

 

Energiafogyasztási napló, fogyasztási adatok összehasonlítása

Tetszőleges időszakot, napot, hetet kiválasztva a FIBARO okos otthon rendszerbe illesztett eszközök energiafelhasználása megjeleníthető egy diagram segítségével. A funkció használatával hatékonyan optimalizálhatja lakásának energiafogyasztását.

 

Top fogyasztók

Ezzel a funkcióval könnyedén ellenőrizheti, hogy a megvásárolt eszközök megfelelnek-e, a megadott energiafogyasztási besorolásnak.

FIBARO Home Center Lite

A FIBARO okos otthon rendszer kisebbik központi vezérlőegysége, a FIBARO Home Center Lite, egy új, hihetetlenül kompakt központi egység, ami a LUA-ban történő programozási lehetőség kivételével szinte ugyanazokat a megoldásokat alkalmazza, mint a FIBARO Home Center 2. A felhasználónak ugyan valamivel kevesebb megoldást kínál, de cserébe az ára is jóval kedvezőbb.

A FIBARO Home Center Lite azonban egy új helyreállító rendszert kapott, ugyanis a biztonsági másolatokat a HC2-vel ellentétben nem beépített adathordozón, hanem felhőrendszerben tárolja.

A FIBARO okos otthon rendszer kisebbik vezérlőegysége is rendkívül könnyen kezelhető kezelőfelülettel rendelkezik és esztétikus megjelenésű.

További előnye még, hogy naplózza az okos otthonban történt eseményeket.

Átvitelei hatótávolsága az épület szerkezetétől függően akár 30 méter is lehet beltérben (például a vasbeton jelentős árnyékolással bír), kültérben pedig 50 métert is elérhet.

 

Home Center Lite és a multimédia

A FIBARO Home Center Lite - mint az okos otthon rendszer központi vezérlője - lehetővé teszi a lakásban lévő multimédiás eszközök, rendszerek közötti kommunikációt. A lakásában feleslegessé válik a távirányító, mivel a telefonjára, tabletjére telepített FIBARO alkalmazással könnyedén szabályozhat hangerőt, válthat csatornát, de elindíthatja kedvenc filmjét is a lejátszón. (kamera, TV, házimozi, projektor, hangrendszer)

A FIBARO Home Center Lite méreteit tekintve egy kis méretű, kompakt vezérlőegység – 90x90x33 mm - viszont annál több lehetőséget rejt magában.

A fejlesztőknek köszönhetően számos lehetőség rejlik az eszközben, ezzel kényelmessé és hatékonnyá téve az okos otthon irányítását. A FIBARO Home Center Lite alkalmas lakások, családi házak vezérlésére, hiszen 130 különböző eszköz illeszthető hozzá.

Az okos otthont irányító vezérlőben egy Cortex A8 processzor dolgozik, amely elődjeihez képest, kétszer annyi utasítást képes végrehajtani.

FIBARO Home Center 2

A FIBARO Home Center 2 az okos otthon rendszer hatékony és nagy teljesítményű központi vezérlője, melyre 230 db különböző vezeték nélküli eszköz csatlakoztatható. Ezen felül IP kapcsolattal is rendelkezik, melynek köszönhetően a belső hálózaton lévő egyedi IP-s rendszerek szintén illeszthetőek. A FIBARO Home Center 2 speciális igényeket is kielégítő, szofisztikált működését LUA programnyelven írt egyedi programokkal tudjuk fokozni.

 

Hatékony működés és biztonság

A FIBARO Home Center 2 hatékony működését egy 1.6 GHz-es Intel Atom processzor biztosítja, amely hozzájárul ahhoz, hogy a FIBARO okos otthon rendszerbe illesztett rendszerelemek és elektromos eszközök hatékonyan kommunikáljanak a központi vezérlőegységgel. Az okos otthon rendszer és a Home Center 2-ben tárolt adatok biztonságát egy 4 GB-os helyreállító adathordozó garantálja.

 

Kezelőfelület és helymeghatározás

Szintén a FIBARO okos otthon pozitívuma, hogy egyszerű telepítést tesz lehetővé a Home Center 2, amely a hálózati csatlakozás után 2 perccel már üzemkész állapotban a felhasználó rendelkezésére áll.
A vezérlőközpont grafikus felületén egyszerre több csoportot (emeletek, szobák), benne több eszközzel is létrehozhatunk. Például egy családi ház esetében elnevezhetjük a szinteket – pince, földszint, emeletek -, majd ezeken belül a szobákat és helyiségeket.
Ezzel a módszerrel sokkal letisztultabb és áttekinthetőbb lesz az okos otthon kezelő felülete.
A Home Center 2 tekintetében extra funkciónak számít, hogy helymeghatározási képességgel is rendelkezik (egyelőre csak iOS platformon). Ehhez csupán a FIBARO okos otthon rendszer telefonos alkalmazást szükséges letölteni egy telefonra, így a kezelőfelületen folyamatoson tájékozódhat az adott telefont használó személy helyzetéről.

 

Jelenetek létrehozása

A FIBARO okos otthon rendszer felhasználójának igényeihez, szokásaihoz igazítva hozhatunk létre feladatsorokat, úgynevezett jeleneteket. Az alábbi két példával bemutatjuk az okos otthon kezelőfelületet, benne két feladatsorral, jelenettel.

1) Feladatok eső esetén:
• tetőablak bezárása
• öntözőrendszer kikapcsolása
• eső állapot rögzítése
2) Öntözőrendszer bekapcsolása hétköznapokon 6:00 órakor
Az okos otthon rendszer a felhasználó által megadott napokon ellenőrzi, hogy esik-e az eső. Amennyiben nem, akkor a rendszer automatikusan bekapcsolja az öntözőrendszert.